Munkedals

Hembygdsförening

 

 

   Startsida

   Verksamhet

Museet

Kaserna

Gamla bruket

    Pontus Wikner

   Föreningen

Bli Medlem

MunkedalsBygden

Styrelsen

Kontakta oss

Bildarkiv

Arkivet

Länkar

 

 

 

Kaserna


 Kaserna Hembygdsgård ligger vid det natursköna området vid sjön Vassbotten som är en del i Munkedalsälven. Det är uppbyggt runt stugan där Pontus Wikner bodde som barn.

 (bilden är klickbar)

Kaserna med alla sina stora gräsytor, byggnader, friluftsscen och badmöjligheter utgör ett utmärkt område för både friluftsliv med picknick och fester av olika slag eller för dem som bara vill njuta av den vackra naturen.

 Kaserna används av Hembygdsföreningen själv men hyrs också ut till både privatpersoner, företag, kommuner och andra föreningar.

Återkommande varje år har Munkedals Hembygdsförening:

-          Gökottan på Kristi Himmelsfärdsdag med friluftsgudstjänst

-          Den stora midsommarfesten på Midsommardagen

-          Slåttergille där vi dels lär ut konsten att slå med lie men också på detta sätt håller en stor äng öppen för rik blomsterväxt

-          Grötfesten hålls i bagarstugan i december

 Byggnaderna på Kaserna

Pontus Wikner stugan är den ursprungliga byggnaden på området och numera bara museum.      Se interiörbilder. nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5 och nr 6

 Logen är en byggnad som flyttats dit från gården Hult. Byggnaden är delvis museum och den tillbyggda paviljongen används för olika syften då man vill vara under tak. Den är en del av det som hyrs ut. Intill logen finns också en smedja.

 Bagarstugan är den stuga där man bakar läfsor på midsommar. Stugan har blivit mycket populär för uthyrning. Se interiörbilder. nr 1, nr 2, nr 3, nr 4, nr 5 och nr 6 Den har plats för 60-70 personer och här kan man givetvis också laga mat och som sagt baka.

 Vävstugan är ett hus som flyttats dit och används bl.a. för utställningar.

  Cafeterian används främst vid större arrangemang då många människor skall kunna köpa kaffe etc. för att dricka utomhus.

 Friluftsteatern har en scen under tak och sittplatser utomhus för 400 – 500 personer med vacker utsikt ner mot sjön. Bild nr 1 och nr 2

Uthyrning

Kaserna kan hyras året runt. För bokning och upplysningar

ring 076-1676701

Pris. För medlem 700 kr 

För icke medlem 1000 kr

Företag 1200 kr

.Se även bokningskalendern HÄR

 Den som vill ha tillgång till bagarstugan och/eller paviljongen inkl. toaletterna betalar hyra. De som bara vill vara utomhus bör boka i förväg, men att nyttja området är då gratis.

 Vägbeskrivning

Kaserna ligger ca 1 km från Munkedals tätort längs vägen mot Valbo Ryr och Färgelanda. När vägen passerat bron över Munkedalsälven vid sjön Vassbotten ligger det 200 meter därifrån. Parkeringsplatser finns på en närliggande stor gräsplan. Friluftsfrämjandets kanotcenter ligger alldeles intill bron.